Πολίτης… (Έλληνας και Εβρίτης)

ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (?)

Posted by politis στο Νοέμβριος 10, 2006

Δεν γνωρίζω αν είναι ευαισθησία του Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, δεν ξέρω αν είναι “ντιρεκτίβα” της Ε.Ε. Δεν με ενδιαφέρει.

Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι μέχρι και σήμερα, ο απλός πολίτης της κοιτίδας της Δημοκρατίας, δεν μπορούσε να έχει άμεσο λόγο στην Τοπική του Αυτοδιοίκηση. Μπορούσε μεν να παρακολουθήσει ένα Δημοτικό Συμβούλιο, δέν μπορούσε όμως να μιλήσει ή να εκφέρει άποψη αν δεν είχε λέει “έννομο συμφέρον”… λες και τα θέματα του Δήμου, όποια και να είναι αυτά, δεν αποτελούν έννομο συμφέρον για τον οποιονδήποτε πολίτη…

Αυτό που γνωρίζω ακόμη, είναι ότι μέχρι και σήμερα, ο απλός πολίτης της κοιτίδας της Δημοκρατίας που δεν έχει το δικαίωμα της “Άγνοιας Νόμου” η οποία ποτέ δεν συγχωρείται, θα πρέπει να πληρώνει συνδρομές στο Εθνικό Τυπογραφείο για να μπορέσει να έχει πρόσβαση έστω και μέσω internet (!!!) στους νόμους που η Βουλή ψηφίζει ούτε να έχει πρόσβαση έστω και μέσω internet (!!!) στις αποφάσεις και στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου του.

Τέλος αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο νέος “Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων” τουλάχιστον όσον αφορά την συμμετοχή του πολίτη στην τοπική Δημοκρατία προχωρά προς την σωστή κατεύθυνση αφού δίνει πλέον δυνατότητες (έστω και περιορισμένες κατά την άποψη μου) στον εκάστοτε απλό πολίτη ή σε ομάδα πολιτών να εκφέρουν άποψη και να ελέγξουν άμεσα αυτούς που οι ίδιοι τους ορίζουν σε θέσεις που έχουν ώς μοναδική τους υποχρέωση να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους.

Κάτι μου λέει ότι οι νέες δημοτικές αρχές θα έχουν έναν παραπάνω λόγο για να ανησυχούν και να ξενυχτούν κρατώντας τα συμβούλια τους μέχρι πολύ αργά το βράδυ, για να συζητήσουν θέματα τα οποία θα θέτουν οι πολίτες και τα οποία “φυσικά” θα τοποθετούνται “τελευταία” προς συζήτηση από τους “άρχοντες” μας…

Παρακάτω παραθέτω ορισμένα ενδεικτικά σημεία του νέου Κώδικα ο οποίος μπορεί να διαβαστεί και ολόκληρος στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΚΕ.


– Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές διασφαλίζουν την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης των δημοτών και κατοίκων στην πληροφόρηση και μεριμνούν για τη διαρκή βελτίωση της διαφάνειας της δράσης τους (σημείωση: να δούμε άν κάποτε θα αρχίσουν να χρησημοποιούν τις ιστοσελίδες τους, αδρά πληρωμένες απο κοινοτικά κονδύλια…).

– Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν να καταθέτουν ατομικά ή συλλογικά στο Δήμο ή την Κοινότητα, στα τοπικά ή δημοτικά διαμερίσματα και στα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου αναφορές και ερωτήσεις, για την ενημέρωσή τους επί αποφάσεων που τους ενδιαφέρουν. Την ίδια δυνατότητα έχουν και ενώσεις προσώπων κάθε μορφής για ζητήματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος. Το αρμόδιο όργανο οφείλει να απαντά στις ανωτέρω αναφορές και ερωτήσεις, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών.

– Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού συμβουλίου. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται (σημείωση: το σημείο που κατά την άποψη μου θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα γνωστό – να έχουν ενεργό ρόλο σε αυτό τα τοπικά ΜΜΕ – σε όλους τους πολίτες…).

– Το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο ή το συμβούλιο του δημοτικού ή τοπικού διαμερίσματος μπορεί (σημείωση: το ζήτημα είναι να θέλει…) με απόφασή του να καθορίζει τον τρόπο και τις διαδικασίες, με τις οποίες θα εξασφαλίζεται στους δημότες πλήρης πληροφόρηση για τα κάθε είδους προβλήματα της περιφέρειάς του, καθώς και για τη δραστηριότητα του οικείου συμβουλίου και των αρμόδιων οργάνων του Δήμου ή της Κοινότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων αυτών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: