Πολίτης… (Έλληνας και Εβρίτης)

ΕΛΛΕΙΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Posted by politis στο Οκτώβριος 25, 2006

Χωρίς λόγια, ένα άρθρο της εφημερίδας Ελεύθερη Θράκη για τα “στελέχη” των πολιτικών κομμάτων με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, το οποίο είναι άν μή τι άλλο, ενδιαφέρον…

Με το έλλειμμα ποιότητας στελεχών, τί θα γίνει;

Μπορεί οι μεγάλες συγκρούσεις, σε όλη την προεκλογική περίοδο, να έγιναν με επίκεντρο τις πολύ μεγάλες πόλεις, -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Όπου η εκλογή είχε, κατά την ορολογία που αναμασούσαν οι πρωταγωνιστές των τηλεοπτικών… ξεκατινιασμάτων, «πολιτική σημασία». Η επί το ειλικρινέστερον κομματική σημασία.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και σε άλλους νομούς και δήμους δεν είχαμε φαινόμενα κτυπημάτων κάτω από τη μέση, καταγγελίες για φαυλότητα, για ανομίες, για ανηθικότητα. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ενώ η αποκέντρωση εξουσιών -ιδίως δε η αποκέντρωση εσόδων, χωρίς τα οποία δεν υπάρχουν και ουσιαστικές εξουσίες- προχωρά με εξαιρετικά βραδύ ρυθμό, η αποκέντρωση των ασθενειών του δημοσίου βίου μας, έχει προηγηθεί κατά πολύ.
Οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζεται πια να βλέπουν ως κάτι το απόμακρο τους Μαυρογιαλούρους. Μαυρογυαλούροι υπάρχουν παντού.

Και εκόντες άκοντες οι πολίτες, σύρονται να ψηφίσουν κάποιους από αυτούς, επειδή απλούστατα δεν έχουν την άνεση διαμαρτυρίας» που παρέχει ο πρώτος γύρος.

Και αυτές οι εκλογές επιβεβαίωσαν την πικρή αλήθεια ότι υπάρχει ένα διπλό έλλειμμα στην στελέχωση του δημοσίου βίους μας.
Έλλειμμα προθυμίας των κοινωνικώς καταξιωμένων να «κατέλθουν» στην πολιτική.

Και έλλειμμα πολιτικής παιδείας στο «υπαρκτό δυναμικό» -όπως λέγαμε υπαρκτός σοσιαλισμός- των κομμάτων.
Η πολιτική επιμόρφωση την οποία είχαν όλοι υποσχεθεί μετά την μεταπολίτευση έμεινε στα «φούμαρα».

Τα δύο μεγάλα κόμματα απέκτησαν μεν ιδρύματα που φέρουν τα ονόματα των ιδρυτών τους, αλλά τα χρησιμοποιούν περισσότερο για επετειακές και …κοσμικές εκδηλώσεις, παρά ως εκπαιδευτήρια νέας γενιάς πολιτικών, όχι μόνο για την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και για την περιφέρεια.

Δυστυχώς δεν αισιοδοξώ ότι όταν από σήμερα αρχίσει να κατακάθεται ο εκλογικός κουρνιαχτός, θα φτάσει ο προβληματισμός των εκατέρωθεν ηγεσιών ως την ανάλυση των ποιοτικών στοιχειών αυτής της αντιπαράθεσης, την πενία ιδεών και οραμάτων που την χαρακτήρισε, έτσι ώστε να αισθανθούν την ανάγκη να ασχοληθούν με την «παραγωγή» στελεχών που δεν θα ξέρουν μόνο να χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: